Tekstgrootte
Kan lettergrootte niet verkleinen
Zet lettergrootte op groot
Sitemap
Bevolkingsonderzoek Zuid-West Zuid Holland, Zeeland

Wel of niet meedoen

Is het onderzoek gratis?
Meedoen aan het bevolkingsonderzoek is gratis. Het vervolgonderzoek in het ziekenhuis maakt geen deel uit van het bevolkingsonderzoek. De kosten van het vervolgonderzoek vallen onder uw zorgverzekering.

Ik ben rolstoelafhankelijk. Kan ik wel aan het onderzoek meedoen?
U kunt het beste aan ons laten weten dat u in een rolstoel zit. Wij kijken dan of de plek waar de foto’s worden gemaakt in uw buurt, geschikt is voor u. Ook nemen wij meer tijd om de foto’s te maken. Is de locatie in uw buurt (nog) niet rolstoelvriendelijk, dan kijken wij samen met u naar een andere locatie in uw buurt die goed en voldoende snel te bereiken is.
Heel soms kunnen we geen geschikte plek in uw buurt aanbieden waar u met uw rolstoel naartoe kunt. Dan kunt u de borstfoto's laten maken in het ziekenhuis. Als u de foto's moet laten maken in het ziekenhuis, hoort dit niet bij het bevolkingsonderzoek. Uw zorgverzekering betaalt dan de kosten van het onderzoek. Afhankelijk van uw eigen risico moet u misschien zelf een deel betalen.

Mag ik meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker met een implantaat?
Dat ligt eraan welk implantaat het is. Bij onderstaande implantaten kunt u gewoon meedoen. Geef dit aan op het formulier op de achterkant van de uitnodiging (vraag 6) en meldt het bij de laborant. Die kan er dan rekening mee houden bij het samendrukken van uw borst. U kunt tijdens het onderzoek zelf aangeven als het samendrukken teveel pijn doet. Wel adviseren we u om een wachttijd van 6 maanden na plaatsing aan te houden, omdat de plek nog gevoelig kan zijn.

  • ICD: geeft een schok om het normale hartritme te herstellen;
  • S-ICD (Subcutane-ICD): onderhuidse ICD;
  • Pacemaker: apparaatje dat ervoor zorgt dat het hart in het juiste ritme blijft kloppen;
  • Hartritme monitor: registreert het hartritme;
  • Port-a-cath: toedieningssysteem waarmee medicijnen, vloeistoffen en bloed in de bloedbaan worden gebracht;
  • NVS (Nervus Vagus Stimulatie): soort pacemaker voor de hersenen;
  • PICC: lijn in een ader;
  • LVAD: steunhart/pompje diep in en om het hart.

Staat uw implantaat niet in deze lijst? Vraag dan uw specialist om advies.

Ik heb pas nog borstfoto’s laten maken. Moet ik nu toch gaan?
Wij adviseren 6 maanden tussen de twee onderzoeken te laten. Uw keuze is echter geheel vrijwillig. Mocht u toch besluiten eerder te gaan dan vragen wij u dit aan te geven bij de onderzoek laborant.

Ik heb een borstprothese. Kan ik toch aan het onderzoek meedoen?
Ja, u kunt meedoen aan het onderzoek. Uw borst wordt tijdens het maken van borstfoto’s tussen twee platen geklemd. Er wordt dus druk uitgeoefend op de borst. Volgens plastisch chirurgen is het risico dat prothesen daardoor kapot gaan heel klein. Er is volgens hen daarom geen bezwaar om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Zeg wel tegen de laborant die de borstfoto’s maakt dat u een prothese heeft. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker en borstprothesen vindt u rechts op deze pagina onder Documenten. Of klik hier voor meer informatie over prothesen en het borstonderzoek.

PIP-implantaten hebben een grotere kans op scheuren, lekken en ‘zweten’ dan andere implantaten. Het is verstandig uw PIP-implantaten hierop te laten controleren voordat u deelneemt aan het bevolkingsonderzoek. Meer Informatie over scheuring en verwijdering van PIP-implantaten vindt u op de website van het IGZ.

Ik gebruik zinkzalf op mijn borsten, kan ik toch meedoen aan het onderzoek?
Gebruikt u zinkzalf op uw borsten en heeft u een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker ontvangen? Dan vragen we u om - zo mogelijk - 2 à 3 weken te stoppen met het gebruik van zinkzalf totdat u heeft deelgenomen aan het onderzoek. Wij adviseren u om deze weken na het douchen de plek waar het om gaat goed schoon te wrijven. Als er geen wondjes zitten op de eerder met zinkzalf ingesmeerde plek, zou u de zinkzalf kunnen vervangen door maïzena (let op: als poeder gebruiken). Door het gebruik van zinkzalf op uw borsten, kunnen er deeltjes van de zalf zichtbaar zijn op de röntgenfoto's. Dit maakt het moeilijker om de foto's goed te kunnen beoordelen. Het hangt af van de duur en de mate waarin de zinkzalf gebruikt wordt, hoe lang het duurt voordat de deeltjes van de huid zijn en de zinkzalf de kwaliteit van de foto's niet meer beïnvloedt.

Ik twijfel of ik kan of mag deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker.
Als uw twijfelt of deelname mogelijk is, adviseren wij u dit te overleggen met uw huisarts.

Ik heb gehoord dat ook door thermografie borstkanker opgespoord kan worden. Kan dit onderzoek niet worden gebruikt in het bevolkingsonderzoek borstkanker?
Nee. Thermografie kan niet worden gebruikt als screeningsmethode in het bevolkingsonderzoek borstkanker. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze methode daarvoor geschikt is. Een thermografie laat temperatuur verschillen in de huid zien met behulp van infraroodopnamen. Infrarood kan niet diep door de huid heen dringen. Tumoren zitten dieper in het weefsel. Hierdoor is deze methode niet gevoelig genoeg om tumoren op te sporen, zeker niet in een vroeg stadium. Op het moment dat er een afwijking wordt gevonden kan dit bijvoorbeeld ook een ontsteking zijn en geen (beginstadium van) kanker. Dit kan onnodig ongerustheid veroorzaken. Thermografie wordt niet vergoed door verzekeringsmaatschappijen. Ook niet in het kader van het BVO. De kosten van het onderzoek komen voor eigen rekening.

In het bevolkingsonderzoek borstkanker wordt alleen gebruik gemaakt van de beste methode om te screenen op borstkanker. Dit is erg belangrijk omdat het bevolkingsonderzoek wordt aangeboden aan een doelgroep ‘gezonde’ vrouwen. We willen zo veel mogelijk onnodige ongerustheid voorkomen. Tot op dit moment is de mammografie de beste manier om een grote groep vrouwen te onderzoeken op borstkanker (Gezondheidsraad, 2014).  Er wordt wel veel onderzoek gedaan naar andere methodes. Bijvoorbeeld naar  mogelijk minder pijnlijke manieren om borstkanker te ontdekken. Als de resultaten van deze onderzoeken bekend zijn, zullen we dit via de website laten weten.

Kan Thermografie een mammografie vervangen?
Een thermografie is geen vervanging voor een mammografie. Het zou eventueel in incidentele gevallen mammografie kunnen aanvullen bij het vinden van verdachte aanwijzingen. Mammografie en thermografie zijn twee verschillende methoden die ook verschillende informatie geven. Zo worden tumoren en andere verdachte afwijkingen, zoals verkalkingen, niet direct weergegeven bij thermografie.  Informatie hierover staat ook op de website van KWF en Borstkanker Vereniging Nederland.