Tekstgrootte
Kan lettergrootte niet verkleinen
Zet lettergrootte op groot
Sitemap
Bevolkingsonderzoek Zuid-West Zuid Holland, Zeeland
Naar het opgegeven e-mail adres zal een link worden gestuurd naar deze pagina.
E-mail adres:
*

Beoordeling en uitslag

In het laboratorium wordt het uitstrijkje getest op HPV. Als dit virus aanwezig is, beoordelen ze ook meteen of er afwijkende cellen in het uitstrijkje zitten. Ongeveer 4 weken na het onderzoek ontvangt u een brief met de uitslag.

Uitslag uitstrijkje

 • Geen HPV
  U heeft geen verhoogd risico op baarmoederhalskanker. Verder onderzoek is niet nodig. U wordt over 5 of 10 jaar weer uitgenodigd.
   
 • Wel HPV, geen afwijkende cellen
  U heeft wel HPV, maar geen afwijkende cellen. U krijgt na 6 maanden opnieuw een uitnodiging voor een controle-uitstrijkje bij de huisarts. We controleren dan nog een keer of u geen afwijkende cellen heeft. Ook dit uitstrijkje valt binnen het bevolkingsonderzoek en is gratis. U ontvangt van ons een uitnodiging voor dit uitstrijkje.
   
 • Wel HPV en afwijkende cellen
  Verder onderzoek bij een gynaecoloog is nodig. Deze bekijkt of behandeling nodig is. Het vervolgonderzoek bij de gynaecoloog is geen bevolkingsonderzoek meer. De kosten hiervan vallen onder uw zorgverzekering. Dit kan gevolgen hebben voor uw eigen risico. Bespreek dit met uw zorgverzekeraar als u hierover vragen heeft.
   
 • Niet goed te beoordelen
  Het uitstrijkje was niet goed te beoordelen. Er is een nieuw uitstrijkje nodig. U ontvangt  4 weken na uw uitslag ‘niet goed te beoordelen’ een nieuwe uitnodigingsbrief. Ook dit uitstrijkje valt binnen het bevolkingsonderzoek en is gratis.

Uitslag zelfafnameset
Met de zelfafnameset neemt u zelf thuis materiaal af en stuurt dit op naar het laboratorium. Daar wordt het getest op HPV. Doet u mee met de zelfafnameset, dan zijn er 2 uitslagen mogelijk:

 • Geen HPV
  Als er geen HPV gevonden is, betekent het dat u geen verhoogd risico heeft op baarmoederhalskanker. U wordt over 5 of 10 jaar weer uitgenodigd.
   
 • Wel HPV
  Er is wel HPV gevonden. De zelfafnameset test alleen op HPV en niet op afwijkende cellen. Wordt er HPV gevonden? Dan is het alsnog nodig om een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk te laten maken om te beoordelen op afwijkende cellen.

Meer informatie
Op de website van het RIVM leest u meer over: